top of page
Търсене

Всичко за магнезия

Магнезият е минерал, необходим на тялото за да функционира то добре. Според WebMD жената в зряла възраст се нуждае от около 310 милиграма (mg) магнезий на ден и 320 mg след 30-годишна възраст. Пълнолетните мъже на възраст под 31 години се нуждаят от 400 mg и 420 mg, ако са по-големи, а децата се нуждаят от 30 до 410 mg в зависимост от тяхната възраст и пол.



Според WebMD магнезият има следните предимства:

  • Укрепва костите. Тялото използва магнезий за изграждане на нови костни клетки. Много изследователи предполагат, че той може да предпазва и от загуба на кост, счупени кости и костна болест остеопороза.

  • Борба с възпалението. Магнезият е известен с това, че подпомага тялото да се предпази от непрекъснато възпаление.

  • Защитава сърцето. Точните нива на магнезий могат да намалят шансовете за нередовен сърдечен ритъм, сърдечно заболяване или инфаркт.

  • Предотвратява мигрена. Експерти твърдят, че магнезият може да спомогне за блокиране или понижаване на химикалите отговарящи за болка в мозъка и задържане на съдовете от стягане, спомагайки за предотвратяване на мигренозно главоболие.

  • Намалява вероятността от риск от диабет. Магнезият подпомага инсулина да функционира правилно. Инсулинът помага да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни. Според проучване хората, които са получили най-много магнезий в диетата си, са по-малко склонни да получат диабет, отколкото тези, които са получили най-малко.

Възможно е да получите правилното количество магнезий, като консумирате някои от следните храни:


  • Ядки и семена. 28 g бадеми или кашу съдържат 80 mg магнезий. Тиквените семки, пеканите, слънчогледовите семена, фъстъците и ленът също са богати на магнезий.

  • Цели зърна. Пълнозърнестите храни не само имат много фибри, но и са с високо съдържание на магнезий. Две филийки пълнозърнест хляб съдържат 45 mg магнезий, половин чаша кафяв ориз има около 40 mg, а половин чаша варени овесени ядки има 30 mg магнезий.

  • Авокадо. Една чаша авокадо на кубчета съдържа 44 mg магнезий.

  • Тъмнолистни зелени. В чаша варен спанак или швейцарска манголд се съдържа около 150 mg магнезий. Зеленото зеле и зелето също са добри източници на магнезий.

  • Соеви продукти. Чаша соево мляко съдържа до 60 mg магнезий, докато половин чаша твърдо тофу - около 50 mg магнезий.

  • Боб. Половин чаша черен боб съдържа 60 mg, а бобът - 35 mg магнезий. Други богати на магнезий бобови растения включват нахут, бял боб и леща.

Източник:


Nourish by WebMd. 13 December 2019

Comments


bottom of page