top of page

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какво представляват нутрацевтиците? Различават ли се от хранителните добавки?  

Думата нутрацевтици е създадена, за да символизира комбинацията от хранене и фармацевтични продукти. Те обикновено са хранителни продукти, които осигуряват здравни и медицински ползи, включително подпомагане на превенцията и лечението на болести. За разлика от фармацевтичните продукти обаче, това не са синтетични вещества или химични съединения, формулирани за специфични показания. В някои юрисдикции (като Канада) хранителните вещества могат да бъдат пуснати на пазара като храна или като лекарство. Така че категорията се припокрива с тази на хранителните добавки, но претендира за допълнителна научна строгост.

Необходимо ли е да се консултирате със здравен специалист преди да използвате хранителни добавки?  

Хранителните добавки може да не са безрискови при всички обстоятелства. Някои хранителни добавки могат да взаимодействат с лекарства без рецепта или с рецепта или да имат нежелани ефекти по време на операция, докато други могат да съдържат активни съставки, които могат да причинят нежелани реакции при някои хора. Насърчаваме хората да се свържат с лекаря си преди да приемат хранителна добавка.

Могат ли хранителните добавки да бъдат вредни?  

Много хранителни добавки съдържат активни съставки, които могат да имат силно въздействие върху човешкото тяло, така че всички компании, които произвеждат и разпространяват добавки, трябва да отбележат, че преди някой да използва добавка, трябва първо да се посъветва с лекаря си, особено когато се приема в комбинация с други вещества.

Задължени ли са производителите на хранителни добавки да докажат, че техните хранителни добавки са ефективни?  

Не, не са задължени. За разлика от лекарствата със и без рецепта (Rх и ОТС), които преминават през обширни клинични изпитвания за одобрение, производителите на добавки нямат задължение да доказват своята ефикасност. В този смисъл хранителните добавки се третират като хранителни продукти. В случай на лекарства със и без рецепта (Rх и ОТС), е налице оценка от правителствените органи като FDA в САЩ и ЕMA в Европа и съответните национални компетентни органи.

 

Хранителните добавки обикновено се считат за безопасни и ефективни, докато не се докаже обратното. Оттук и изискването за отказ от отговорност, когато производител изкаже здравна претенция: "Това изявление не е оценено от Администрацията по храните и лекарствата. Този продукт не е предназначен за диагностика, лечение, лекуване или предотвратяване на някакво заболяване."

Ето защо е толкова важно производителят на хранителни добавки да има богат опит в подходящи процеси на производство и контрол на качеството, подкрепящ доверието в марката. Поради това смятаме, че Agetis има конкурентно предимство пред другите производители на хранителни добавки, които идват извън фармацевтичната индустрия.

Могат ли хранителните добавки да заменят лекарствата?  

Хранителните добавки са точно това, добавки. Така че те не са предназначени за лечение, диагностика или лечение на заболявания. Те трябва да се използват допълнително, а не като заместител на предписаните лекарства.

Какво е хранителна добавка?  

Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, хранителна добавка е продукт, предназначен за прием през устата, който съдържа „хранителна съставка“, за да добави допълнителна хранителна стойност към (да допълва) диетата. „Диетична съставка“ може да бъде едно или всяка комбинация от следните вещества:

 

  • Витамини

  • Минерали

  • Билка или друго растително средство

  • Аминокиселина

  • Диетично вещество, използвано от хора за допълване на диетата чрез увеличаване на общия хранителен прием

  • Концентрат, метаболит, съставка или екстракт

 

Някои хранителни добавки имат за цел да осигурят адекватен хранителен прием на основни хранителни вещества, докато други могат да помогнат за намаляване на риска от заболяване.

Какви са научните доказателства, че хранителните добавки работят?  

Съществуват значителни научни доказателства, че хранителните добавки са полезни по различни начини. Трудно е обаче да се обобщи, тъй като има огромен набор от добавки. Случаят за някои е убедителен, за други може и да не е така.

Докато добрата диета е основата за по-добро здраве, изследванията показват, че повечето възрастни и деца не се хранят така, както трябва. Хранителните добавки са лесни за добавяне към ежедневната диета и това често е първата стъпка, която хората предприемат към по-голяма хранителна осведоменост и приемане на други избори за здравословен начин на живот. Независимо дали приемат мултивитамини, билки или специални продукти, хората могат и живеят по-здравословно, като допълват диетата си. Подходящата хранителна добавка може да бъде особено полезна, например за бременни жени, вегетарианци, възрастни хора и др.

bottom of page