top of page
Image by Fernando Brasil

ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Психичното здраве се счита за състояние, в което човек осъзнава своите способности и може да се справи с нормалните стресове в живота. Психичното здраве по-често се счита за неразделна и съществена част от здравето. И това е нещо повече от липса на психични разстройства, увреждания или на психологически проблеми.​

Психичното здраве е важно за нас и за способността ни да мислим, да изразяваме емоциите си и да взаимодействаме с другите. Психичното благополучие се влияе от различни фактори като стрес, свързан с работата или семейството, физическо здраве, емоционално здраве и качество на съня.​

Добро психическо здраве се счита, че е налице, когато човек може да се чувства уверен в себе си, да изгражда и поддържа връзки, да има усещане за цел, да живее и работи продуктивно, да се справя с нормалния стрес и да управлява промяната​.

Физическата активност, управлението на стреса, подобряването на качеството на съня и усвояването на нови умения са само част от стъпките, които можем да предприемем, за да развием своето психично здраве.  

КАЧЕСТВО НА СЪНЯ

Качеството на съня оказва значително влияние върху нашето психично здраве, включително върху настроението и физическото здраве. Доброто качество на съня се определя от следните характеристики:

  • когато заспите скоро след лягане

  • когато спите през цялата нощ

  • когато заспите отново в рамките на 20 минути, ако се събудите

  • когато се чувствате добре и заредени с енергия при събуждане сутрин
     

Качеството на съня обикновено се влошава поради лошите навици на съня, стреса и безпокойството, здравословни причини или сънна апнея. Редовното лошо качество на съня може да причини сериозни здравословни състояния като затлъстяване или сърдечни заболявания. Лягането и събуждането по едно и също време всеки ден, сънят 7-9 часа на нощ, ограничаването на приема на кофеин и алкохол може да ви помогне да получите по-добро качество на съня.

Image by Kinga Cichewicz
Image by engin akyurt

СТРЕС

Стресът е реакцията на организма към промените в живота. Може да идва от много източници, известни като стресори. Стресорите могат да имат емоционален или физически характер. Хората ежедневно изпитват стрес от проблеми на работното място, проблеми в отношенията, финансови проблеми, натоварен график или дори незначителни промени в ежедневието.

 

Важно е да обърнете внимание на признаци, показващи, че в живота ви има твърде много стрес. Симптомите могат да бъдат физиологични и емоционални, като депресия или тревожност, гняв, раздразнителност, по-нисък интерес към интимния живот, чувство на немотивираност или обърканост, проблеми с паметта или концентрацията.

РЕШЕНИЯ НА AGETIS ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

bipur-logo.png

Естествен източник на омега-3 мастни киселини.

Осигурява високо концентрирани полиненаситени мастни киселини, EPA и DHA.

mag6-logo.png

Високоусвояема форма на магнезий и витамин В6 за намаляване на умората и неразположението и подпомагане на нормалната функция на нервната система.

bottom of page