top of page
Image by Elena Loshina

КАШЛИЦА И НАСТИНКА

Смята се, че средно всеки възрастен страда от 2 до 3 настинки годишно, със симптоми, които включват кихане и хрема. Простудата се причинява главно от вируси - повече от 200 различни вируса могат да причинят настинка - ето защо антибиотиците не помагат при лечение на настинки. За да се предпазим от тях, трябва да правим много прости неща, които се обобщават в избягването на контакт с вируси в нашето ежедневие, като същевременно подсилваме имунната си система, като си почиваме достатъчно, хидратираме се и поддържаме гърлото, носа и дихателните си пътища добре защитени.

Кашлицата е начин тялото да се отърве от дразнител. Когато нещо дразни гърлото или дихателните пътища, нервната система изпраща сигнал до мозъка. Мозъкът реагира, като казва на мускулите в гърдите и корема да се свиват и да изхвърлят порции въздух. Кашлицата е важен защитен рефлекс, който помага да защитите тялото си от дразнители като секрети, дим, алергени, прах, мухъл и цветен прашец. Кашлицата също е симптом на много заболявания и състояния. Понякога характеристиките на вашата кашлица могат да ви дадат представа за нейната причина.

ВЛАЖНА КАШЛИЦА

Влажната кашлица обикновено води до секрети. Настинката или грипът обикновено причиняват влажна кашлица.

Те могат да бъдат придружени и от други симптоми, като хрема, стичане на секрети от носа към гърлото или умора.

Условията, които могат да причинят влажна кашлица, включват:​

 

Кашлицата при бебета и деца, която трае по-малко от 3 седмици, почти винаги се причинява от настинка или грип.

pexels-mikael-blomkvist-4153313.jpg
Sneezing

СУХА КАШЛИЦА

Сухата кашлица е кашлица, която не предизвиква отделяне на храчки. Сухата кашлица се появява, защото има възпаление или дразнене в дихателните пътища, но няма излишен секрет, който да бъде изхвърлен.

Сухата кашлица често се причинява от инфекции на горните дихателни пътища, като настинка или грип.

Други възможни причини за суха кашлица включват ларингит, тонзилит, синузит, астма, алергии, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и излагане на дразнители като замърсяване на въздуха, прах или дим.

Както при деца, така и при възрастни, обикновено кашлицата се задържа няколко седмици след преминаване на настинката или грипа.

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ПРИ КАШЛИЦА И НАСТИНКА

Delmar - Logo-CY-03.jpg

Спрейовете за нос Delmar с разтвор на морска вода са предназначени за хора с нарушена физиологична функция на носната лигавица и за ежедневна хигиена на носната кухина.

bottom of page