top of page
Image by Jenny Hill

МУСКУЛИ И СТАВИ 

Мускулите, ставите и костите са част от нашата мускулно-скелетна система. Заедно със сухожилията, връзките и меките тъкани те поддържат теглото на тялото ни и ни помагат да се движим.​

Мускулите ни позволяват да се движим, да стоим изправени, да тичаме, да ходим и да вдигаме. Функцията на мускулите е да поддържат костите на място и да подпомагат движението им. Сухожилията свързват мускулите с костите. Те са направени от влакнеста тъкан и колаген и са жилави, но не много гъвкави. Хрущялът е съединителна тъкан. Той предпазва костите от триене една в друга.​

Костите поддържат тялото, защитават органите и тъканите, съхраняват калций и произвеждат кръвни клетки. Те осигуряват структура и форма на нашето тяло. Различните кости са свързани чрез стави и тази връзка ни позволява да се движим.

КОЛАГЕН

Колагенът е вид протеин, който играе важна роля за поддържане на еластичността на съединителните тъкани, включително сухожилията, мускулите, ставите и връзките. Колагенът също така осигурява на кожата ви структура и укрепва костите ви.

С напредване на възрастта телата по природа произвеждат по-малко колаген. Загубата на колаген може да доведе до загуба на еластичност на кожата, цялостна гъвкавост, болки в ставите или остеоартрит. Ключова причина хората да губят колаген се дължи на непълноценна диета.​

Използването на колаген като хранителна добавка може да подобри здравето на кожата ви, да помогне за облекчаване на болките в ставите, да предотврати загуба на костна маса, да увеличи мускулната маса и да увеличи здравината на косата и ноктите.

Young Man doing Physical Exercise
Yoga Class

ОСТЕОПОРОЗА

Остеопорозата е състояние, при което костите губят своята плътност. С напредване на възрастта мускулите губят масата си и хрущялът започва да се износва. Костите стават слаби и могат да се счупят. По време на по-късните етапи на остеопороза хората могат да почувстват симптоми като болки в гърба, загуба на височина или по-чести счупвания на костите.

 

За да се предотврати остеопорозата, е необходимо да се упражнявате редовно, да приемате здравословни храни, богати на калций и витамин D и потенциално да приемате добавки с колаген.

ВЪЗПАЛЕНИЕ И МУСКУЛНА БОЛКА

Във всички части на тялото ни има мускулна тъкан. Много от нас в даден момент са изпитвали дискомфорт в мускулите. Можем да почувстваме мускулна болка поради прекомерна физическа активност, която причинява възпаление. Мускулната болка може да бъде причинена и от други причини, като стрес, настинки и лоша диета.

Workout with Dumbbells
Image by Braden Egli

ЕФЕКТ НА СПОРТА ВЪРХУ 
МУСКУЛИТЕ

Ефектите от упражненията върху мускулите зависят от вида и продължителността на физическата активност. Всяко физическо натоварване, независимо дали вдигаме тежести, разтягаме се или бягаме, засяга нашата мускулна система.

Краткосрочните резултати от упражненията включват повишен метаболизъм и производство на млечна киселина. Някои от дългосрочните физически ефекти върху мускулите включват повишена мускулна сила и мускулна издръжливост, повишена мускулна устойчивост на умора и повишаване на мускулната и ставната сила и гъвкавост​.

РЕШЕНИЯ НА AGETIS ЗА МУСКУЛИ И СТАВИ

Dandum Gel 100g-.png

ДАНДУМ охлаждаща гел терапия при болка в мускулите и ставите има дълготраен охлаждащ ефект, който осигурява облекчение от мускулна болка и възпаление. Това е специална комбинация от естествени съставки -  ментол, камфор, масла от евкалипт и мента, които осигуряват дълготраен охлаждащ ефект. 

dias-logo.png

Гамата продукти ДИАС включва хранителни добавки на основата на колаген и глюкозамин за здрави мускули, сухожилия, хрущяли, стави, кожа, нокти и коса.

mag6-logo.png

Високоусвояема форма на магнезий и витамин В6, които намаляват чувството на отпадналост и умора и допринасят за нормалната функция на мускулите, костите и зъбите.

Vernalin Cream 100g-.png

Oсигурява охлаждащо и затоплящо действие. Комбинира незабавните болкоуспокояващи ефекти на криотерапията (действие на ментола и камфора) с отпускащите мускулите ефекти на локалното затоплящо лечение. 

bottom of page