top of page
pexels-photomix-company-867349.jpg

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА

Храносмилателната система се състои от устата, хранопровода, стомаха, тънките черва и дебелото черво. Черният дроб, панкреасът и жлъчният мехур също са част от храносмилателната система. Храносмилането е важно, защото тялото ви се нуждае от хранителни вещества от храната и напитките, за да работи правилно и да остане здраво.

Понякога една или повече части от храносмилателната система не работят правилно. Някои често срещани проблеми с храносмилателната система включват: киселинен рефлукс, камъни в жлъчката, хемороиди, газове, метеоризъм, запек.

Някои от следните стъпки могат да ви помогнат да поддържате храносмилателната си система здрава: яжте повече плодове и зеленчуци, яжте пълнозърнести хлябове и тестени изделия, избягвайте преработените меса, спортувайте редовно и използвайте пробиотици.

МИКРОБИОТА И ПРОБИОТИЦИ

Микробиотата е микрофлората на червата. Чревната микробиота на всеки индивид е уникална. Тя е важна, защото допринася за това как човек се бори с болестите, преработва и усвоява храната и дори влияе на настроението и психологическите процеси.

Човешкото тяло съдържа трилиони микроби или бактерии. Те включват вредни бактерии, които могат да причинят локални инфекции на стомашно-чревния тракт. Укрепването на диетата с пробиотици, пребиотици и други добавки може да ни помогне да поддържаме храносмилателната система здрава.​

Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които са полезни за храносмилателна система. Може да намерите пробиотици в хранителните добавки и някои храни като киселото мляко. Пробиотиците помагат за баланса между „добри“ и „лоши“ бактерии.

Image by Kevin McCutcheon

ХРАНОСМИЛАНЕ И ЕНЗИМИ 

Ензимите се произвеждат естествено в организма и са необходими за правилната функция на храносмилателната система и здраво тяло. Те работят с други химични елементи в тялото, като стомашна киселина и жлъчка, за да подпомогнат разграждането на храната на молекули за широк спектър от функции на тялото.

Липсата на храносмилателни ензими може да доведе до различни стомашно-чревни (СЧ)  симптоми, например подуване на корема, прекомерно образуване на газове и диария.

Храносмилателните ензими се произвеждат най-вече в панкреаса, стомаха и тънките черва. Ензимите могат да бъдат намерени в определени храни като авокадо, банани, джинджифил, мед, кефир, киви, манго, папая, ананас. Произвеждат се и като хранителни добавки за определени състояния, касаещи храносмилателната система.​

Image by Ava Sol

ХРАНОСМИЛАНЕ И ФИБРИ

Фибрите играят важна роля за здравето на нашата храносмилателна система. Фибрите са несмилаеми въглехидрати. Те се съдържат най-често в храни от растителен произход, плодове, зеленчуци, сушен боб и грах, леща, ядки и семена. Някои фибри са пребиотици.

Храните, съдържащи фибри, могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло и да намалят риска от диабет или сърдечни заболявания. Диетите с високо съдържание на фибри също могат да нормализират движенията на червата, като спомагат за поддържане на здравето на червата и понижаване на нивата на холестерола.

Image by Anton
Image by Jony Ariadi

ХРАНОСМИЛАНЕ И ПРОБЛЕМИ

Лошото храносмилане, наричано още разстроен стомах, е дискомфорт в горната част на корема. Хората, които консумират твърде много алкохол, употребяват определени лекарства, които дразнят стомаха, или изпитват емоционални проблеми, като тревожност или депресия, може да са изложени на риск от лошо храносмилане.​

Някои действия, които могат да предотвратят лошото храносмилане, включват ядене на малки порции, бавно хранене и намаляване на консумацията на кофеин. Отказът от тютюнопушенето и намаляването на консумацията на алкохол могат да помогнат за намаляване на лошото храносмилане.​

Стресът е важен отключващ фактор на проблемите с храносмилането: да се научим да диагностицираме и управляваме нивата на стрес е жизненоважно за по-доброто храносмилане и цялостното здраве.​​

НАШИТЕ РЕШЕНИЯ ПРИ ЗАТРУДНЕНО ХРАНОСМИЛАНЕ 

Prolacton Forte-1-01.png

Линията Пролактон е първокласна формула от пробиотици, пребиотици и витамин С за възстановяване на микрофлората в стомашно-чревния тракт.

bottom of page