top of page

МЪЖКО ЗДРАВЕ

Мъжкото здраве има много специфични за пола проблеми като производството на тестостерон, сексуалното здраве и свързани с рисково поведение. Важно е мъжете да се грижат за здравето си като се хранят здравословно, да правят положителни корекции в начина си на живот и редовно да ходят на прегледи.

Фазите на мъжкия живот често зависят от мъжките хормони, главно тестостерон. По време на юношеството, когато телата на мъжете започват да произвеждат повече тестостерон, телата им започват да се променят, като мускулите заместват мазнините. Младата зряла възраст обикновено е свързана с това, че мъжете са физически активни, изследват интимността и търсят постижения.​​

Средната възраст при мъжете започва през 40-те години. Те често изпитват спад в тестостерона, което води до депресивни симптоми, включително безпокойство или недоволство.​

В напреднала възраст мъжете обикновено са по-защитени от заболявания като болестта на Алцхаймер и остеопороза, тъй като продължават да произвеждат тестостерон през целия си живот. Намаляването на тестостерона може да повлияе на удовлетвореността на мъжете от интимния живот, което води до психологически проблеми.

ХОРМОНИ (ТЕСТОСТЕРОН)

Тестостеронът е важен мъжки полов хормон. Неговата функция е да регулира плодовитостта, мускулната маса, производството на червени кръвни телца и разпределението на мазнините. Тестостеронът също така регулира половото влечение и костната маса. Мъжете с ниски нива на тестостерон могат да получат намалено сексуално желание, еректилна дисфункция и увеличена тъкан на гърдата. Ниското ниво на тестостерон може също да доведе до остеопороза, промени в настроението и намалена енергия.

Нивата на тестостерон при мъжете намаляват с възрастта, като обикновено започват около 40 години. Следните симптоми показват, че нивата на тестостерон падат: намалено либидо, намалено еректилно качество, промени в настроението, умора, оплешивяване, промени в кожата или по-високи коремни мазнини.

Image by Andrew Wise

ИЗГРАЖДАНЕ НА МУСКУЛИ

Мускулите са направени от много разтегливи влакна. Те ни позволяват да се движим, да стоим изправени, да тичаме, да ходим и да вдигаме. Ключова функция на мускулите е да поддържат костите на място и да поддържат тяхното движение. Сухожилията свързват мускулите с костите.

Почти всеки мъж, който е активен физически, се е опитал да увеличи телесната си маса чрез изграждане на мускули. Можете да увеличите мускулната си маса, като се упражнявате, добавяте повече храни с високо съдържание на протеини и оставяте тялото си да се възстановява след по-тежките упражнения. Добавянето на колаген към вашата диета спомага за поддържане на здравето на сухожилията и, следователно, за развитието на мускулите и здравето.

Father and Son

СТРЕС/ДЕТОКС

Стресът е реакцията на тялото към промените в живота. Стресорите могат да имат емоционален или физически характер. Мъжете ежедневно изпитват стрес, причинен от проблеми на работното място, проблеми в отношенията, финансови проблеми, натоварен график или дори незначителни промени в ежедневието.

Важно е да обърнете внимание на признаци, показващи, че в животът ви има твърде много стрес. Симптомите могат да бъдат физиологични и емоционални, като депресия или тревожност, гняв, раздразнителност, по-нисък интерес към интимния живот, чувство на немотивираност или обърканост, проблеми с паметта или концентрацията.

Image by Sam Moqadam

ЛИБИДО

Мъжкото либидо се променя с възрастта. Либидото на мъжете е високо на 20 години, когато нивото на тестостерон се повишава. Мъжкото либидо продължава да е силно през 30-40-те години. Стресът от работата, семейството и други задължения и ангажименти може да намалят интереса към секса. През 50-те си години мъжете могат да останат физически активни и да се наслаждават на сексуалния си живот, особено ако са в добро физическо и психическо здраве.

Мъжкото либидо също така зависи от фактори като психологическо състояние, социално и физическо състояние.

Image by Grzegorz Rakowski

ПРОБЛЕМИ, СВЪРЗАНИ С ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА

Простатата е малка жлеза, разположена между пикочния мехур и пениса. Тя произвежда и съдържа течност, която е част от спермата. Простатата расте по естествен начин с възрастта и обикновено не създава никакви проблеми. Понякога обаче мъжете се сблъскват с проблеми, свързани с простатата.

Най-честите проблеми, свързани с простатата, са уголемената простата. Това компресира уретрата и кара мъжете да уринират често, особено през нощта. Простатитът е възпаление на простатата, причинено от бактерии. Това е инфекция на пикочните пътища при мъжете, която може да причини болка при уриниране или еякулация, температура и втрисане, нужда от по-често уриниране и мътна урина.​

Image by Nik Shuliahin

ЗДРАВНИ РЕШЕНИЯ НА AGETIS ЗА МЪЖЕТЕ

bipur-logo.png

Естествен източник на Омега-3 мастни киселини

Осигурява високо концентрирани полиненаситени мастни киселини, ЕРА и DHA.

libimasculine.png

Иновативен продукт, разработен за мъже, за да подобри тяхното представяне по естествен начин в личните им моменти.

dias-logo.png

Линията ДИАС включва добавки, съдържащи колаген и глюкозамин за здрави мускули, сухожилия, хрущяли, стави, кожа, нокти и коса.

Dandum Gel 100g-.png

Обезболязващ охлаждащ гел с дълготраен охлаждащ ефект на базата на ментол, камфор, евкалипт и мента.

mag6-logo.png

Високоусвояема форма на магнезий и витамин В6, които намаляват умората и допринасят за нормалната функция на мускулите, костите и зъбите. 

Vernalin Cream 100g-.png

Обезболяващ крем с двоен ефект върху ставите и мускулите: усещане за горещо и студено на базата на ментол, камфор и масло от Гаултерия

bottom of page