top of page
pexels-pixabay-45209 (1).jpg

СЪРЦЕ И КРЪВООБРАЩЕНИЕ

Кръвоносната система е от съществено значение за поддържане на функциите на тялото. Сърцето е ключовият орган в кръвоносната система. Всеки ден около 5 литра кръв преминават много пъти през около 96 560 километра кръвоносни съдове, които свързват клетките на нашите органи и части от тялото.​

Кръвоносната система работи в тясна връзка с други системи в нашите тела. С всеки удар на сърцето кръвта се изпраща в телата ни, като носи кислород, хормони и хранителни вещества до всяка клетка. Кръвоносната система също така изнася отпадъци и въглероден диоксид извън тялото.​

Всяко прекъсване, запушване или заболявания, които влияят върху начина, по който сърцето или кръвоносните съдове изпомпват кръвта, могат да причинят усложнения като сърдечни заболявания.​

Някои рискови фактори, които увеличават риска от заболявания на кръвоносната система, включват: липса на движение, затлъстяване, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, силен стрес и лоша диета.

ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ

Двете основни форми на холестерол, открити в организма, са липопротеините с ниска плътност (LDL) и липопротеините с висока плътност (HDL). LDL е известен като „лош холестерол“. Произвежда се от организма и се абсорбира от богати на холестерол храни като месо и млечни продукти. LDL може да се комбинира с други мазнини и вещества в кръвта, създавайки запушвания в артериите. HDL е известен като „добър холестерол“. Има защитен ефект върху сърцето. Той транспортира вредния холестерол от артериите.

Триглицеридите са вид мазнини, получени най-вече от храната, която приемате. Някои триглицериди са необходими за определени клетъчни функции, но високото ниво е нездравословно. Високото ниво на триглицериди е свързано с по-висок риск от коронарна артериална болест.

Image by Joanna Kosinska
Image by Alasdair Elmes

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Кръвното налягане е мярка за силата, която вашето сърцето използва, за да изпомпва кръвта около тялото ви.

За идеално кръвно налягане се считат стойности около 120/80 mmHg. Първото число показва вашето систолично кръвно налягане, второто е диастоличното кръвно налягане.

 

С течение на времето високото кръвно налягане може да увреди сърцето, артериите и други органи в тялото.

ЗДРАВЕ НА ВЕНИТЕ: ЦИРКУЛАЦИЯ

В човешкото тяло има около 60 000 мили (~ 96 000 км) васкулатура: артерии, вени и капиляри. През вените се извършва пренос на кръв обратно към сърцето. Всяко нарушение в изпълнението на тяхната функция обикновено причинява сериозни здравословни проблеми.

Най-често срещаните проблеми са в краката, когато клапи в кръвоносните съдове може да не се затворят правилно, поради което да се събира кръв.

С течение на времето това може да доведе до разширени вени.

Важно е да останете активни, да сте хидратирани и да консумирате здравословна храна, за да поддържате вените си здрави.

Image by Cristina Anne Costello
pexels-jacqueline-howell-2325843.jpg

АНЕМИЯ

Анемията, свързана с дефицит на желязо, е състояние, при което в кръвта липсват или има недостиг на червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки пренасят кислород до тъканите в тялото. Недостигът на желязо се развива поради недостатъчно съдържание на желязо. Тогава тялото ви не може да произведе достатъчно хемоглобин, веществото в червените кръвни клетки, което да пренася кислород.

Дефицитът на желязо е често срещано явление при бременни жени: над 20% от бременните жени в Европа имат анемия по време на бременността си.​

Честите признаци и симптоми на анемия включват постоянна умора, бледа кожа, чувство на задух, суха и увредена коса и кожа и чести главоболия.

РЕГУЛИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОЛИТИТЕ

Електролитите са минерали в тялото ви, които имат електрически заряд. Те се намират в кръвта, урината, тъканите и други телесни течности. Електролитите са важни за вашето тяло, защото те балансират количеството вода, преместват хранителни вещества в клетките ви, изхвърлят отпадъците от клетките и способстват нервите, мускулите, сърцето и мозъкът да работят правилно.

Електролитите включват: натрий, калций, калий, хлорид, фосфат и магнезий.

Green Peas

РЕШЕНИЯ НА AGETIS ЗА СЪРЦЕТО И КРЪВООБРАЩЕНИЕТО

bipur-logo.png

Естествен източник на омега-3 мастни киселини осигурява високо концентрирани полиненаситени мастни киселини, EPA и DHA.

bottom of page