top of page
Science Lab

ИЗСЛЕДВАНЕ REHYPE 
Ефектът на ресвератрол върху хипертонията

Agetis проведе клинично изпитване за изследване на ефектите на Evelor®, микронизирана форма на ресвератрол, при пациенти с първична хипертония.

Хипертонията се определя като необичайно високо систолно и диастолно артериално налягане, което остава постоянно повишено през целия ден. Ако хипертонията остане нелекувана, това може да доведе до редица здравословни проблеми, включително коронарна болест на сърцето, инсулт.

Няколко проучвания показват, че глобалната тежест на хипертонията е важен и нарастващ здравословен проблем. Световната здравна организация изчислява, че хипертонията засяга ≥25% от възрастните по света. Прогнозира се, че след ≤20 години процентът на възрастното население с хипертония ще се увеличи с 60%.

Резултатите от проучването показват, че добавянето на ресвератрол към стандартната антихипертензивна терапия е достатъчно за намаляване на кръвното налягане до нормални нива, без необходимост от допълнителни антихипертензивни лекарства, което е често срещано при много пациенти. Освен това е показано, че ресвератрол значително намалява нивата на чернодробните ензими SGTP и гама-GT, което предполага, че ресвератрол предотвратява увреждането на черния дроб.

bottom of page