top of page
Image by Nathan Dumlao

ИНТИМНО ЗДРАВЕ

Интимното здраве е важен аспект в нашия живот. То се отразява на цялостното ни здраве и благополучие, както и на отношенията ни. Психологическите и физиологичните фактори влияят върху нашето интимно здраве, което включва важни различия между мъжете и жените.​


Жените могат да изпитат вагинална сухота поради намаленото овлажняване и болка след това. Други фактори, включително стрес, лечение с антидепресанти, продължителна употреба на контрацептиви, свързани с възрастта хормонални промени също могат да повлияят на вулво-вагиналното здраве.​

Мъжкото представяне, желанието за интимни моменти и сексуалното здраве са свързани с нивата на тестостерон, стрес, тревожност, липса на сън, проблеми във взаимоотношенията, тютюнопушене, консумация на алкохол и други.​

За поддържане на интимното здраве се препоръчва да се храните здравословно, да избягвате пушенето, да поддържате здравословно тегло, да ограничавате консумацията на алкохол и да общувате открито с партньора си.

ЖЕНСКИ ХОРМОНИ

Хормоните изпълняват много важни функции и имат огромен ефект върху здравето на жените. Най-известните хормони са естрогенът и прогестеронът. Те оказват влияние върху репродуктивното здраве на жената, включително менструация, бременност, менопауза и др. Естрогенът засяга също така мозъка, сърдечно-съдовата система, косата, кожата и мускулно-скелетната система. Прогестеронът подготвя лигавицата на матката за оплодената яйцеклетка, поддържа бременността, потиска производството на естроген след овулация.

Хормоните, включващи репродуктивния цикъл, играят критична роля в живота на жените, започвайки с менструация.

Image by Camylla Battani
Image by Denys Nevozhai

БРЕМЕННОСТ

Бременността е период от живота на жената, когато тя носи бебе и се готви да роди. Бременността обикновено продължава 40 седмици. По време на деветмесечната бременност в тялото на жената се случват много промени. Видими са някои физически промени, като напълняване или уголемяване на корема. Други промени, като разширяване на матката, сутрешно гадене и болки в гърба, не се наблюдават, но се усещат интензивно от бременните жени.

Понякога бременността води до проблеми, като запек, анемия, стрии и промени в кожата. Всяко от тези състояния се дължи на променящата се биохимия на тялото.

МЕНОПАУЗА

Менопаузата се определя като периода в живота на жената, когато жената престава да има менструален цикъл и вече не може да забременее по естествен начин. Това е естествен процес, който се случва с напредване на възрастта на яйчниците и производството на по-малко репродуктивни хормони.

Менопаузата е естествен етап от стареенето и е свързана с намаление нивата на естроген при жената. Обикновено започва между 45-55 години, но може да се развие преди или след този възрастов диапазон. Средната възраст на менопаузата е 51, но приблизително при 1% от жените менопаузата започва преди 40-годишна възраст​.

Image by CHU Gummies

ВАГИНАЛНИ ИНФЕКЦИИ

Вагиналните инфекции обикновено се причиняват от бактерии, гъбички, паразити или вируси. Обичайно те се появяват поради дисбаланс на дрожди и бактерии, които обикновено живеят във влагалището. Този дисбаланс може да причини дискомфорт, като сърбеж или болезненост във и около вагината, болка по време на интимен контакт или необичайна миризма. Понякога химикалите в сапуни, спрейове или дори дрехи могат да раздразнят деликатната кожа и тъкани в тази област.

За да се избегнат вагинални инфекции, от решаващо значение е да се поддържате чисти и сухи, но да не се употребяват прекомерно вагинални спрейове или парфюмирани сапуни. Също така е важно да избягвате дрехи, които задържат топлина и влага

Image by Esther Ann

ВАГИНАЛНА
СУХОТА

Някои жени изпитват проблеми с вагиналната сухота по време на интимен контакт. Въпреки че този проблем е по-често срещан при жени, изправени пред менопаузата, по-младите жени също могат да получат вагинална сухота. Жените в пременопауза или кърмещите майки могат да получат вагинална сухота поради ниските нива на естроген.

Причините за вагинална сухота преди менопаузата са свързани с хигиенни продукти като женски спрейове, басейни или химикали за гореща вана. Лечението с лекарства за алергии и настинки също може да бъде причина за вагинална сухота, тъй като те изсушават лигавиците.

Вагиналната сухота може да причини болка по време на полов акт. В някои случаи може да направи неудобно седенето или упражненията.

Image by Renith R
Image by Brooke Cagle

МЪЖКО ЛИБИДО

Мъжкото либидо се променя с възрастта. Либидото на мъжете е високо на 20 години, когато нивото на тестостерон се повиши. Либидото на мъжете продължава да е силно през 30-те до 40-те години. Стресът от работата, семейството и други отговорности и ангажименти обаче може да намали интереса към секс. През 50-те си години мъжете могат да останат физически активни и да се наслаждават на сексуалния си живот, ако са в добро физическо и психическо здраве, въпреки че ерекцията може да се случи по-рядко.

Либидото зависи и от фактори като психологическо състояние, социално и физическо състояние. Консумацията на алкохол и тютюнопушенето също могат да повлияят на либидото​

Father and Son

МЪЖКИ ХОРМОНИ

Тестостеронът е важен мъжки полов хормон. Неговата функция е да регулира плодовитостта, мускулната маса, разпределението на мазнините и производството на червени кръвни клетки. Тестостеронът също така регулира половото влечение и костната маса. Ниските нива на тестостерон могат да доведат до безплодие. Мъжете с ниски нива на тестостерон могат да получат намалено полово влечение, еректилна дисфункция, увеличена гръдна тъкан. Ниският тестостерон може също да доведе до остеопороза, промени в настроението и намалена енергия.

Нивата на тестостерон намаляват с остаряването, започвайки около 40-те. Следните симптоми показват, че нивата на тестостерон стават по-ниски: намалено еректилно качество, намалено либидо, промени в настроението, отпадналост, намалено окосмяване по тялото, кожни промени или повишена мастна тъкан в корема.

Image by David Herron

ПРОБЛЕМИ С ПРОСТАТАТА

Простатата е малка жлеза, разположена между пикочния мехур и пениса. Тя произвежда и съдържа течност, която е част от спермата. Простатата расте естествено с възрастта и обикновено не създава никакви проблеми. Въпреки това, понякога мъжете се сблъскват с проблеми, свързани с простатата.

Най-често срещаните проблеми са:​

  • Увеличена простата. Това компресира уретрата и кара мъжете да уринират често, особено през нощта и създава чувство за неспособност да уринират докрай

  • Простатитът е възпаление на простатата, причинено от бактерии

  • Карциномът на простатата често няма симптоми. Затова мъжете трябва да посещават медицински специалист за преглед на простатата

РЕШЕНИЯ НА AGETIS ЗА ИНТИМНО ЗДРАВЕ

либифем-лого.png

Продуктите от линията Либифем, предназначени за жени, които изпитват интимен дискомфорт, поради намалена или липса на вагинална влажност. Таблетките Либифем са базирани на комбинацията от 4 основни съставки (асафетида, каперси, ленено семе, витамини С и Е) и имат синергично действие. Подобрява кръвния поток и чувствителността в ерогенните зони, за да увеличи максимално удоволствието от интимния контакт.

libimasculin-logo.png

Иновативен продукт, разработен за мъже, за да подобри тяхното представяне по естествен начин в интимните им моменти.

bottom of page